Verdiensten 2024

Opvang bij de gastouder thuis
Verzorgt u de opvang bij u thuis dan ontvangt u een uurvergoeding per kind. De richtlijnen die Idejaal in 2024 hanteert zijn:

kinderen 0-13 jaar € 6,25 per kind
opvang weekend/op avond € 7,25 per kind
opvang slaaptijd tot ontwaken € 3,75 per kind
extra broodmaaltijd € 2,05
warme maaltijd € 3,05

 

Idejaal geeft richtlijnen t.o.v. de uurvergoeding. Gastouder en ouder zijn er echter vrij in andere afspraken te maken hierover.
De uurtarieven zijn inclusief één broodmaaltijd en versnaperingen (b.v. koekje/fruit/rijstwafel).
De uurtarieven zijn exclusief flesvoeding, luiers of meerdere brood- of warme maaltijden. Voor een extra broodmaaltijd betaalt de ouder € 2,05. Voor een warme maaltijd € 3,05. Ouders betalen deze kosten eens per maand aan de gastouder.

 

Opvang bij de ouder thuis
Als u de opvang bij de ouder thuis verzorgt dan is de regeling “dienstverlening aan huis” van toepassing. Hiervoor gelden andere tarieven.
Bij dienstverlening aan huis krijgt u minimaal het minimum uurloon betaald, ongeacht het aantal kinderen. Dit is
€ 13,27 per uur, exclusief 8% vakantietoeslag.

Bij dienstverlening aan huis:

  • ontvangt u het minimum uurloon, plus 8% vakantietoeslag
  • wordt u bij ziekte doorbetaald (maximaal 6 weken per jaar)
  • wordt u doorbetaald tijdens vakantie (maximaal 4 weken per jaar)
  • verzorgt u maximaal 3 dagen per week opvang bij het gezin

Uitzondering hierop is als de gastouder een familielid is. Dan is er volgens de wet geen sprake van een gezagsverhouding en zijn bovenstaande eisen niet van toepassing. U ontvangt het normale uurtarief.

 

Inkomsten opgeven aan de belastingdienst?
Werkt u als gastouder? Dan hebt u inkomsten uit overig werk. Over die inkomsten moet u belasting betalen. U betaalt niet over al uw inkomsten belasting. Sommige kosten die u maakte voor dit werk mag u aftrekken. U berekent uw inkomsten uit overig werk door deze kosten af te trekken van de opbrengsten van uw werk. Het is raadzaam een administratie bij te houden van uw inkomsten uit overig werk en kosten die u maakt. Ook is het verstandig een gedeelte van uw inkomsten te reserveren voor betaling van de inkomstenbelasting.
Voor meer informatie ga naar www.belastingdienst.nl of kijk bij aanvullende toelichting bij aangifte inkomstenbelasting.