Gastouders

Gaat u graag met kinderen om en wilt u hier uw werk van maken?

Dan is gastouder worden iets voor u. Als gastouder bepaalt u uw eigen werkdagen en tijden en bent u thuis zijn voor uw eigen gezin.

Het opvangen, begeleiden en ondersteunen van kinderen uit andere gezinnen is leuk en dankbaar werk, maar ook een verantwoordelijke taak. U gaat liefdevol met de kinderen om en zorgt voor een veilige, betrouwbare en warme omgeving waardoor kinderen zich prettig en thuis voelen bij u. U begeleidt en ondersteunt de kinderen zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Uiteraard op individueel niveau, elk kind is immers anders en heeft een eigen persoonlijkheid. U kunt flexibele opvang bieden of opvang op vaste dagen. Het is belangrijk om voor uzelf duidelijk te hebben welke vorm van opvang het beste bij u past.

Stel uzelf de volgende vragen:

  • Hoeveel kinderen wilt u opvangen?
  • Welke leeftijdsgroep spreekt u aan?
  • Wilt u de opvang bij u thuis bieden?
  • Heeft u alle benodigde faciliteiten in en om huis?
  • Wilt u liever opvang bij de ouders thuis bieden?

Een gastouder dient te voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen, zodat zij geregistreerd kan worden in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) voor professionele geregistreerde gastouderopvang. Alleen opvang bij een geregistreerde gastouder geeft ouders het recht op kinderopvangtoeslag.